Miten tunnistat menestyjän?

Oleko joskus tunnistanut jossain tapaamassasi ihmisessä kehityspotentiaalia? Tai onko sinulle kerrottu etukäteen kuinka hyvä tai heikko joku on? Vaikuttiko se käytökseesi ja odotuksiisi häntä kohtaan?

Kun kohtaamme ammatissamme tai opinahjossamme uuden ihmisen ja olemme tutustuneet häneen, teemme vähintään alitajuisesti arvion hänen kyvyistään menestyä hänelle asetetuista haasteista. Entä jos työelämässä oleva henkilö siirtyy vaikka toisesta toimipisteestä uuteen tai ylipäätään uuteen positioon, ja tästä henkilöstä kerrotaan sinulle etukäteen kuinka loistava hän on? Miten odotuksesi ja vaatimuksesi häntä kohtaan muuttuvat?

Nämä ajatukset tulivat mieleeni luettuani Adam Grantin loistavan, monelle varmasti tutun kirjan Give & Take. Grant kertoo kirjassaan Harvardin psykologin Robert Rosenthalin jo 1960-lvulla suorittamasta kokeesta, jossa opettajille kerrottiin etukäteen uusista oppilaista ketkä ovat kukoistavia oppilaita (bloomers). Todellisuudessa nämä oppilaat oli valittu täysin satunnaisesti, ja heitä oli 20 % kaikista kokeen oppilaista. Kokeessa seurattiin oppilaiden oppimisen ja älykkyyden kehittymistä. Kun nämä ”menestyjät” oli valittu satunnaisesti, oletuksena on, ettei eroa oppimistuloksissa tai älykkyydessä pitäisi löytyä. Toisin kuitenkin kävi. Älykkyyden kehittymisessä jotki oppilaat kehittyivät jopa 50 % nopeammin kuin verrokkiryhmä. Miksi?

On uskomatonta, että koe on tehty liki 50 vuotta sitten, mutta yhäkään tapamme toimia opettajina, valmentajina tai johtajina ei ole tainnut muuttua erityisen paljon. Jos annamme täyden panoksemme vain niiden ihmisten kehittämiseen, joiden kuvittelemme olevan menestyjiä, tottakai he menestyvät. He saavat enemmän huomiota, henkilökohtaisempaa opetusta, haasteellisempia tehtäviä ja vaativampia tavoitteita kuin muut. Mikä muu kehittää ihmistä paremmin kuin nuo?

pygmalion_effect1
Pygmalion ilmiö

Entä jos antaisimme huomiotamme ja opetustamme tasapuolisemmin kaikille ja asettaisimme myös vaatimustasomme jokaiselle korkeammalle? Mitä tapahtuisikaan, jos vaikka myyntitiimissä olisikin yhden tai kahden tähden sijasta puoli tusinaa huippumyyjää? Entä ne tiimisi heikoimmat lenkit? Ovatko he sellaisia omaa taitamattomuuttaan, vai siksi, että sinä heidän esimiehenään et ole antanut heille kaikkea tukeasi?

Etenkin jos toimit esimiehenä tai muussa valmentavassa ja kouluttavassa asemassa, unohda ennakoasenteet ja anna kaikille mahdollisuus oppia ja kehittyä. On sinun tehtäväsi löytää keinot, joilla menestys kaivetaan esiin mahdollisimman monesta työntekijästäsi.

 

Artikkelikuva: Mari Helin-Tuominen

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: